Eind 2022 hebben we ons advocatenkantoor verduurzaamd. Het gebouw (een bijna 100 jaar oude pastorie) moet net als alle andere kantoorgebouwen in Nederland per 1 januari 2023 beschikken over een energielabel van minimaal niveau C.
De label C-verplichting voor kantoorgebouwen is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Onder een kantoorgebouw wordt verstaan: ‘een gebouw of gedeelte van een gebouw met alleen één of meer kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan’. De labelplicht geldt dus voor het gehele kantoorgebouw inclusief de nevenfuncties. Een kantoor kan zelf ook een nevenfunctie van een andere gebruiksfunctie zijn, bijvoorbeeld een kantoor in een winkel of een school. Dan is geen sprake van een kantoorgebouw in de zin van het Bouwbesluit en geldt de labelplicht niet.
Uitzonderingen
De label C verplichting geldt niet als:
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) < 50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw < 100 m² is;
- het gaat om monumenten als bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
- het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
- het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
- het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
- de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
Handhaving
Als een kantoorgebouw op 1 januari 2023 nog niet beschikt over energielabel C, dan is het op grond van het Bouwbesluit 2012 verboden om dat kantoorgebouw te gebruiken. Wordt het kantoorgebouw toch gebruikt, dan bestaat het risico op bestuursrechtelijke handhaving. De gemeente kan handhavend optreden door middel van het afgeven van een waarschuwing, het opleggen van een last onder bestuursdwang, een last onder dwangsom en mogelijk een bestuurlijke boete. In het uiterste geval kan een kantoorpand ook worden gesloten. Naast deze bestuursrechtelijke sancties bestaat er ook een strafrechtelijke sanctie. Het niet voldoen aan de labelverplichting betreft een overtreding van de Wet Economische Delicten. Het bevoegd gezag kan zowel de verhuurder/eigenaar, de huurder of allebei aanspreken. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe streng er zal worden gehandhaafd.
Bestaande huurovereenkomsten
Het verkrijgen van label C brengt kosten met zich mee. De vraag is voor wiens rekening deze kosten komen: huurder of verhuurder. Het antwoord op die vraag is onder meer afhankelijk van de inhoud van het gesloten huurcontract.
Vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem gerust contact op met Maudy Vermin of een van onze andere huurrechtspecialisten.