Tijdelijke verhuur verandert per 1 juli 2024

Geplaatst op: 18-06-2024.

De kogel is door de kerk. Na lang wachten treedt de ‘Wet vaste huurcontracten’ op 1 juli 2024 in werking. Vanaf 1 juli 2024 mag een verhuurder van woonruimte geen huurcontract van bepaalde duur meer aanbieden. Een nieuwe huurder moet dan meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd krijgen.

Uitzondering voor woningcorporaties

Alleen woningcorporaties mogen voor specifieke groepen een huurcontract van bepaalde duur (maximaal 2 jaar) aanbieden. Dat kan alleen voor de volgende acht specifieke groepen:

  • Studenten: personen die voor hun studie tijdelijk in een andere gemeente binnen Nederland willen wonen of afkomstig zijn uit het buitenland en in Nederland studeren.
  • Wisselwoning: huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie hun woonruimte moeten verlaten en tijdelijk andere woonruimte moeten betrekken.
  • Urgent woningzoekenden in sociale noodsituatie: personen afkomstig uit maatschappelijke opvang als bedoeld in artikel 1.1.1 van de Wet maatschappelijke opvang 2015, of in een sociale noodsituatie met een aantoonbaar urgente huisvestingsbehoefte.
  • Tweede-kans-contract: huurders met wie de verhuurder een tweede-kans-huurovereenkomst aangaat.
  • Nabestaanden: personen die als nabestaande van een overleden huurder niet de huur van de woonruimte, waarin zij op het tijdstip van overlijden van die huurder hun hoofdverblijf hadden, kunnen voortzetten op voet van artikel 268 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.
  • Gescheiden ouders: personen met een of meer minderjarige kinderen, die niet langer een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren met de andere ouder van die kinderen en die in de nabijheid van hun kinderen willen blijven wonen.
  • Huurders werkzaam op Waddeneilanden: personen die voor hun werk tijdelijk op Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling, Texel en Vlieland woonruimte behoeven.
  • Statushouders: vergunninghouders als bedoeld in artikel 1 van de Huisvestingswet 2014 die direct voorafgaand aan de huurovereenkomst in een opvangcentrum als bedoeld in artikel 1 van de Wet op het Centraal Orgaan opvang asielzoekers verbleven en woonruimte huren in afwachting van definitieve huisvesting door de betrokken gemeente.

Tijdelijke huurcontracten (voor maximaal 2 jaar) die voor 1 juli 2024 zijn gesloten, blijven geldig.

Daarnaast blijft het mogelijk om tijdelijke huurcontracten te sluiten via de Leegstandswet, de diplomatenclausule, doelgroepcontracten, hospitaverhuur en een huurcontract ‘dat een gebruik betreft dat naar zijn aard van korte duur is’. Over deze verschillende huurcontracten schreef ik eerder een blog, zie: https://bresadvocaten.nl/preview/tijdelijk-verhuren-van-woonruimte-kies-het-juiste-contract/

Advies aan woningcorporaties

Sluit na 1 juli 2024 niet klakkeloos een tijdelijke huurovereenkomst, maar kijk eerst of de huurder wel valt onder één van de hierboven genoemde acht doelgroepen. Woningcorporaties die van plan zijn een tijdelijk huurcontract te sluiten, kunnen dat contract vooraf door ons laten toetsen. Voor woningcorporaties die een abonnement op onze Infodesk hebben, is dat gratis.

Vragen over tijdelijke verhuur? Neem gerust contact op met Maudy Vermin of een van onze andere huurrechtspecialisten.

Wij geven ook cursussen over de (on)mogelijkheden van een woningcorporatie om een woning tijdelijk te verhuren, zie https://bresadvocaten.nl/cursushuurrecht/tijdelijke-verhuur/