Verhuurders mogen sinds 2015 tijdelijke huurcontracten op basis van de Wet doorstroming huurmarkt afsluiten. De Kamerleden Nijboer (PvdA) en Grinwis (CU) hebben een initiatiefvoorstel in verband met het afschaffen van tijdelijke huurcontracten voor zelfstandige woonruimten (Wet vaste huurcontracten) bij de Tweede Kamer ingediend. De tijdelijke huurovereenkomst wordt volgens hen te vaak misbruikt.
Deze wetswijziging leidt ertoe dat verhuurders in de regel alleen vaste huurovereenkomsten mogen aanbieden. Dat wil zeggen: een huurcontract voor onbepaalde tijd wordt weer de norm. Tijdelijke verhuur blijft alleen mogelijk onder specifieke voorwaarden, te weten:
- het opnieuw bewonen door de verhuurder of voorgaande huurder (tussenhuur/diplomatenclausule);
- doelgroepencontracten van vijf jaar, op basis van specifieke categorieën voor dringend eigen gebruik, bijvoorbeeld voor jongeren, studenten, promovendi, ouderen en gehandicapten;
- verhuringen naar aard van korte duur, zoals vakantieverhuur;
- ter voorkoming en vermindering van onnodige leegstand op basis van de Leegstandswet; en
- generieke tijdelijke verhuur van maximaal vijf jaar voor onzelfstandige woonruimte.
Als de wet wordt aangenomen, verdwijnt de mogelijkheid voor woningcorporaties om tijdelijke huurcontracten (voor de zes categorieën) af te sluiten. We moeten afwachten of het zover komt.
Vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem gerust contact op met Maudy Vermin of een van onze andere huurrechtspecialisten.