Hittestress en airco’s

Geplaatst op: 11-12-2024.

De laatste jaren worden veel airco’s verkocht. Dat zal enerzijds te maken hebben met toenemende buitentemperaturen gedurende langere periodes, maar anderzijds ook met het feit dat met name nieuwbouwwoningen dermate goed zijn geïsoleerd, dat de binnentemperatuur op warme dagen al snel als onaangenaam wordt ervaren. Een airco-installatie lijkt dan een goede oplossing. Een airco-installatie bestaat vaak uit een binnen en buitenunit. De motor/ventilator bevindt zich buiten en wordt via een gat in de gevel aangesloten op de binnen-unit die voor verkoeling zorgt (en soms ook de mogelijkheid heeft om te verwarmen). Voor het aanbrengen van een airco-installatie moet een huurder toestemming aanvragen bij de verhuurder. Hoe zit dat?

Wettelijk uitgangspunt klusrecht huurder

Het wettelijk uitgangspunt is dat de huurder niet bevoegd is om het gehuurde geheel of gedeeltelijk te veranderen zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder, tenzij het gaat om eenvoudige veranderingen die bij het einde van de huur gemakkelijk en zonder veel kosten verwijderd kunnen worden. Bij eenvoudige veranderingen heeft de wetgever gedacht aan bijvoorbeeld een spijker in de muur om een klok of spiegel op te hangen. Voor die gevallen hoeft de huurder dus geen toestemming te vragen. Sterker nog, de meeste verhuurders willen dit niet eens weten. Als het echter gaat om meer ingrijpender wijzigingen moet een huurder altijd schriftelijke toestemming hebben van de verhuurder. Die toestemming mag een verhuurder volgens de wet overigens niet zonder (goede) redenen weigeren. Voor wijzigingen aan de buitenkant van de woning mag een verhuurder afwijken van de wet en een geheel eigen beleid voeren. Natuurlijk geldt daarbij wel als grens dat de verhuurder een redelijk en zwaarwegend belang moet hebben bij de door hem gecreëerde regeling.

Beleidsvrijheid woningcorporaties

Woningcorporaties hebben in hun algemene huurvoorwaarden standaard een beding opgenomen waarin staat dat een huurder niets aan de buitenzijde van zijn woning mag veranderen, tenzij hij daarvoor voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder heeft gekregen. Op het gebied van airco-installaties voeren veel woningcorporaties het beleid dat zij daarvoor nooit toestemming verlenen, vanwege het risico op geluidsoverlast voor de buren en het feit dat het aanbrengen van een airco-installatie niet duurzaam is en/of negatieve gevolgen heeft voor het energielabel van de woning. Ook zijn er woningcorporaties die onder voorwaarden een airco-installatie wel toestaan, bijvoorbeeld onder de voorwaarde dat de buitenunit van de airco-installatie alleen aan de achterzijde van de huurwoning mag worden geplaatst en wel losstaand (op de grond) en niet aan de gevel bevestigd en dat deze bepaalde geluidsnormen niet mag overschrijden.

Uit de (recente) rechtspraak blijkt dat woningcorporaties vrij zijn om hun eigen beleid te voeren. Huurders die geen toestemming krijgen en toch een airco-installatie aanbrengen lopen het grote risico dat de rechter hun zal terugfluiten en zal verplichten om de airco-installatie te verwijderen. Aangezien de kosten van een airco-installatie niet gering zijn doen huurders er verstandig aan om altijd eerst met hun verhuurder te overleggen.

Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met René Boekhoff of een van onze andere huurrechtspecialisten.