Camera’s aan huurwoningen

Geplaatst op: 12-10-2022.

In 2014 schreven wij al eens over dit onderwerp, zie: Cameraverbod voor huurder De kantonrechter vond toen dat de aanwezigheid van camera’s aan en in een huurwoning een ongewenste situatie oplevert. De huurster moest de camera’s verwijderen en verwijderd houden, op straffe van een dwangsom van € 250 per dag.

In een recente uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant [1] ging het over een soortgelijke kwestie.

Wat was er aan de hand?

Huurders hebben buiten aan de achterkant van hun woning drie camera’s bevestigd die zicht (kunnen) hebben op de achterpoort en op de openbare en toegankelijke steeg/brandgang. De camera’s zijn zonder toestemming van woningcorporatie Woonbedrijf geplaatst.

Na een gesprek met huurders zouden de camera’s worden verwijderd, maar dat is niet gebeurd. Woonbedrijf wil wel onder voorwaarden toestemming verlenen voor het plaatsen van een camera, aan de binnenzijde van de tuin, onder schuttinghoogte, uit het zicht van buren en gericht op de binnenkant van de achterpoort.

Wat vraagt verhuurder van de rechtbank?

Omdat huurders weigeren de camera’s onder schuttinghoogte te plaatsen, start Woonbedrijf een procedure bij de Rechtbank Oost-Brabant. Woonbedrijf wil een uitspraak waardoor de huurders verplicht worden tot definitieve verwijdering van de camera’s.

Verweer huurders

Huurders voeren aan dat de camera’s zijn geplaatst om overlast, vandalisme en pogingen tot inbraak te registreren en hebben ook een preventief doel. Het verhoogt hun gevoel van veiligheid.

Camera op huurwoning: verandering aan de woning

De rechter vindt dat de huurders handelen in strijd met de Algemene Huurvoorwaarden (AHV) doordat zij ongeoorloofde wijzigingen aan de buitenzijde van het gehuurde hebben aangebracht. Voor veranderingen en toevoegingen aan de buitenzijde hebben huurders van de woning volgens de AHV  toestemming nodig van de verhuurder. Huurders hebben die toestemming niet.

De rechter overweegt dat de huurders in beginsel het recht hebben om hun huurwoning en hun eigendommen te beveiligen en toezicht te houden, maar dat recht is niet onbegrensd. Plaatsing van camera’s kan onrechtmatig zijn jegens de verhuurder en/of omwonenden indien de huurders met de camera’s inbreuk (kunnen) maken op de privacy van omwonenden.

Gelet op het grote woningbestand van Woonbedrijf is het voor haar niet mogelijk te controleren of camera’s staan gericht op voor publiek toegankelijke plaatsen en of met die camera’s gemaakte beelden worden opgeslagen en/of verspreid. Daarom heeft zij er een zwaarwegend belang bij dat zij voorwaarden kan stellen aan het plaatsen en gebruik van camera’s aan de buitenzijde van het gehuurde. Het gaat in dit geval om de mogelijkheid de camera’s te richten op de brandgang. Dat huurders de camera’s hebben geplaatst ter bevordering van hun veiligheid en om overlast, vandalisme en (pogingen tot) inbraak te voorkomen is volgens de rechter begrijpelijk, maar kan niet rechtvaardigen dat een camera zodanig wordt geplaatst dat daarmee een deel van de steeg/brandgang wordt bestreken. Het belang van Woonbedrijf om voorwaarden te kunnen stellen aan het gebruik en de plaatsing van camera’s ter waarborging van de persoonlijke levenssfeer van derden weegt zwaarder, temeer omdat het belang van huurders voldoende kan worden gewaarborgd door plaatsing van camera’s onder schuttinghoogte aan de binnenzijde van het gehuurde.

Dat de camera’s momenteel zo zijn afgesteld dat deze niet op de openbare ruimte zijn gericht, is volgens de rechter niet van belang. Van Woonbedrijf kan immers niet worden gevergd dat zij periodiek bij alle door haar verhuurde woningen controleert hoe eventuele camera’s zijn gericht.

De vordering van de verhuurder wordt toegewezen. Huurders moeten iedere camera aan de buitenzijde van de woonruimte verwijderen en verwijderd houden.

Kortom

De plaatsing van een camera aan de buitenzijde van een huurwoning is een zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV) waarvoor de huurder in beginsel toestemming van de verhuurder nodig heeft. Als een huurder zonder toestemming een camera heeft opgehangen, kan hij worden verplicht om de camera te verwijderen. Let wel, de verhuurder moet het eigen ZAV-beleid wel op orde hebben; daarin mag natuurlijk niet staan dat een huurder een camera aan buitenzijde mag plaatsen, zonder dat daarvoor toestemming van de verhuurder nodig is.

Vragen over camera’s aan de huurwoning? Neem gerust contact op met Maudy Vermin of een van onze andere huurrechtspecialisten.

 

[1] Rechtbank Oost-Brabant 17 februari 2022