Op 1 juli 2016 treedt de Wet Doorstroming Huurmarkt in werking. De wet brengt grote veranderingen op het gebied van het huurrecht met zich mee. Zo worden de gemiddelde huurstijgingen die een woningcorporatie mag doorvoeren gelimiteerd.Op 1 juli 2016 geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging, de huursombenadering wordt op 1 januari 2017 ingevoerd. Ook komt er in het huurrecht meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten.
Tijdelijke huurovereenkomsten
De nieuwe wet maakt het mogelijk om korte huurovereenkomsten voor bepaalde tijd te sluiten. Bij zelfstandige woonruimte mag er een tijdelijke huurovereenkomst voor maximaal twee jaar worden gesloten. Voor onzelfstandige woonruimte kan dat voor maximaal vijf jaar.
Geen opzegging
De tijdelijke huurovereenkomst hoeft niet te worden opgezegd. De overeenkomst eindigt wanneer de termijn waarvoor zij is aangegaan is verstreken. Er schuilt echter een addertje onder het gras: de verhuurder moet de huurder wel voor afloop van de huurovereenkomst schriftelijk informeren dat de huurovereenkomst op de afgesproken datum eindigt. Die kennisgeving moet uiterlijk één maand voor afloop van de huurtermijn aan de huurder worden verstuurd, maar mag niet eerder dan drie maanden ervoor. Wordt die kennisgeving niet (tijdig) verstuurd, dan ontstaat er een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De huurder heeft dan volledige huurbescherming.
Andere regels voor corporaties
Voor toegelaten instellingen is het verboden om voor hun zelfstandige DAEB-woningen (sociale huurwoningen) tijdelijke huurovereenkomsten voor maximaal twee jaar te sluiten.
Er geldt een belangrijke uitzondering. Corporaties mogen wel tijdelijke contracten sluiten met bepaalde doelgroepen, zoals:
- huurders die voor hun werk of studie tijdelijk in een andere plaats of ander land werken of studeren;
- huurders die in verband met renovatie of sloop hun woning moeten verlaten en tijdelijk andere woonruimte moeten betrekken (wisselwoning);
- huurders in de noodopvang;
- huurders met wie een tweede of laatste kans huurovereenkomst is aangegaan;
- huurders met wie een tijdelijke huurovereenkomst gecombineerd met woonbegeleiding wordt afgesloten.
Voor andere verhuurders gelden deze beperkingen niet. Zij kunnen wel met iedere huurder een tijdelijke huurovereenkomst sluiten.
Tussentijds opzeggen
De huurder mag de tijdelijke huurovereenkomst tussentijds opzeggen. De verhuurder kan dat niet. De verhuurder moet het tijdelijke contract dus altijd uitdienen.
Uitbreiding opzeggingsgrond ‘dringend eigen gebruik’ voor specifieke doelgroepen
Ook andere delen van het huurrecht gaan veranderen. Zo wordt in de nieuwe wet de opzeggingsgrond ‘dringend eigen gebruik’ voor specifieke doelgroepen uitgebreid. Momenteel bestaat al de mogelijkheid om met ouderen, gehandicapten en studenten overeen te komen dat zij de huurwoning moeten verlaten als zij niet meer tot de doelgroep behoren. Met de nieuwe wet wordt het mogelijk om ook specifieke afspraken te maken met andere doelgroepen. Het gaat daarbij om jongeren, promovendi en grote gezinnen (gezin met acht of meer personen). Wordt niet meer aan bepaalde vereisten voldaan, dan kunnen contracten met de huurders uit deze doelgroepen door de verhuurder worden opgezegd.
Uitbreiding Leegstandwet
Ook de Leegstandwet wordt aangepast. Op grond van de Leegstandwet kan een eigenaar zijn leegstaande woning tijdelijk verhuren in afwachting van verkoop, sloop of renovatie. Aan de drie hiervoor genoemde categorieën woningen wordt een categorie toegevoegd: de te koop staande huurwoningen. Dergelijke woningen kunnen in het vervolg met een Leegstandwetvergunning tijdelijk verhuurd worden. Voor deze nieuwe categorie gelden de reguliere termijnen voor vergunningverlening. Ook bepaalt de gemeente de hoogte van de huurprijs aan de hand van het woningwaarderingsstelsel. De minimale duur van deze huurovereenkomst bedraagt drie maanden in plaats van de anders toepasselijke zes maanden. De opzegtermijn voor de verhuurder is ook korter: twee maanden in plaats van de gebruikelijke drie maanden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maudy Vermin.