Sinds de laatste update zijn er weer diverse ontwikkelingen met betrekking tot huurrecht. Lees verder voor uitleg over de impact van de nieuwste ontwikkelingen.
Wet aanpak woonoverlast
Op 1 juli 2017 is de ‘Wet aanpak woonoverlast’ in werking getreden. Door de wet hebben burgemeesters de mogelijkheid gekregen om specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers. De burgemeester kan pas een gedragsaanwijzing geven als een waarschuwing, mediation of buurtbemiddeling niet werken. Wanneer deze gerichte aanpak niet werkt, kan alsnog de woning gesloten worden.
Veegwet wonen
De ‘Veegwet wonen’ is op 1 juli 2017 in werking getreden. De Veegwet repareert een aantal punten in de Woningwet en maakt die beter uitvoerbaar voor corporaties.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Corporaties mogen onder voorwaarden diensten (administratie of bedrijfsvoering) leveren aan verbonden ondernemingen, stichtingen, verenigingen en huurdersorganisaties.
- Corporaties mogen weer onderling collegiale financiering verstrekken.
- Corporaties mogen onder voorwaarden panden van derden (bijvoorbeeld van de gemeente) onderhouden, verbouwen en verhuren.
- Wijzigingen in visitatie.
Het ministerie van BZK heeft alle aanpassingen in de wetgeving op een rijtje staan op haar website over de Woningwet.
Nieuw ROZ-model woonruimte 2017
De Raad voor Onroerende zaken (ROZ) heeft een nieuwe modelhuurovereenkomst voor woonruimte gepubliceerd. Het nieuwe model vervangt het oude model uit 2003. Met dit nieuwe model heeft de ROZ beoogd om aan te sluiten bij de huidige praktijk door onderwerpen als tijdelijke verhuur, verhuur aan specifieke groepen en onderverhuur van woningen via AirBnB in het model te verwerken.
Het nieuwe model biedt voor verhuurders duidelijke voordelen ten opzichte van het vorige model uit 2003. Heeft u vragen met betrekking tot het gebruik van het nieuwe ROZ-model woonruimte? Neemt u dan gerust contact op met Maudy Vermin of René Boekhoff.