Sinds de laatste update zijn er weer diverse ontwikkelingen met betrekking tot huurrecht. Lees verder voor uitleg over de impact van de nieuwste ontwikkelingen.
Huursombenadering per 1 januari 2017
Vanaf 2017 geldt de huursombenadering voor woningcorporaties. Het totaal aan huurstijgingen bij woningcorporaties – de huursom – mag per 2017 niet hoger zijn dan gemiddeld 1,3%. Dat is inclusief het optrekken van de huur na een verhuizing.
Maximale huurverhogingen per 1 januari 2017: | |
Inkomen | Maximale huurverhoging |
< € 40.349 | 2,8% |
> € 40.349 | 4,3% |
Anders dan voorafgaande jaren geldt er voor de hogere inkomens nog maar één inkomensgrens waarboven hogere huurstijgingen zijn toegestaan.
Bepaalde groepen chronisch zieken en gehandicapten blijven uitgezonderd van de hogere huurverhoging. Vanaf 1 januari 2017 geldt dat ook voor huishoudens van vier personen of meer en huishoudens waarbij iemand de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Voor al deze huishoudens geldt een maximale huurverhoging van 2,8%.
De regels voor de maximale huurverhogingen gelden ook voor particuliere verhuurders van gereguleerde huurwoningen. De beperkte huursomstijging geldt alleen voor woningcorporaties.
Korting op de verhuurdersheffing
Het kabinet wil meer betaalbare huurwoningen. Woningbouwcorporaties krijgen daarom korting op de verhuurdersheffing als zij goedkope sociale huurwoningen bouwen. De corporatie moet voor elke verkochte duurdere sociale huurwoning een nieuwe goedkope sociale huurwoning terugbouwen. Het gaat om voorgenomen beleid. Dit betekent dat de Eerste en Tweede Kamer nog moeten beslissen over het wetsvoorstel.
Selectieve woningtoewijzing ter beperking van overlastgevend en crimineel gedrag
Met ingang van 1 januari 2017 is de ‘Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing ter beperking van overlastgevend en crimineel gedrag’ in werking getreden. Deze wet wijzigt de ‘Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek’. Met deze wetswijziging wordt de bestaande praktijk van selectieve woningtoewijzing van een wettelijke grondslag voorzien. Daarnaast wordt hiermee de bestaande praktijk gestroomlijnd en van rechtsbescherming voorzien, zodat de inbreuk op de vrijheid van vestiging en op de privacy van woningzoekenden wordt beperkt.
Geen voorrang meer voor vluchtelingen bij huurwoningen
In de Huisvestingswet – waarin regels over de verdeling van huurwoningen staan – is een aantal groepen mensen aangewezen die in ieder geval voorrang moeten krijgen op andere woningzoekenden, áls de gemeente tenminste een huisvestingsverordening met een urgentieregeling heeft. Op grond daarvan krijgen bijvoorbeeld ouderen en mantelzorgers voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Ook vluchtelingen met een status vallen onder de groepen die automatisch voorrang krijgen. Met de wetswijziging is dat voor de laatste groep niet langer het geval.
Gemeenten hebben na 1 april 2017, de beoogde invoeringsdatum van de gewijzigde wet, de keuze of een statushouder voorrang krijgt of niet. Gemeenten kunnen nog steeds voorrang geven aan vergunninghouders. Daarvoor kunnen ze een regeling opnemen in de huisvestingsverordening. Het is alleen niet meer landelijk verplicht. De taakstelling voor gemeenten (het aantal te huisvesten vergunninghouders) blijft ongewijzigd.