Belastingdienst moet huurder schadevergoeding betalen
De Belastingdienst moet een huurder schadevergoeding betalen omdat de dienst onterecht inkomensgegevens heeft doorgegeven aan diens verhuurder. Dat heeft de bestuursrechter op 26 april 2018 bepaald. De Belastingdienst gaat in beroep tegen de beslissing.
De uitspraak betekent niet dat de verhuurder iets fout heeft gedaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag op 10 januari 2018 bepaald in een zaak die de Woonbond tegen onder meer Aedes en De Key had aangespannen. De civiele rechter oordeelde dat de verhuurder gebruik heeft gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om inkomensgegevens bij de Belastingdienst op te vragen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. De verhuurder hoeft daarom de huurverhoging niet terug te draaien.
Bron: www.aedes.nl
Wet modernisering van de Huurcommissie
Klachtbehandeling: huurder moet eerst naar corporatie dan pas naar Huurcommissie
Een huurder moet ook na de modernisering van de Huurcommissie eerst naar de interne of de regionale klachtencommissie van de corporatie, voordat hij de Huurcommissie benadert. Dat bevestigde minister Ollongren van Wonen bij het debat in de Eerste Kamer over de Wet modernisering van de Huurcommissie op 29 mei 2018. De Eerste Kamer heeft de wet op 5 juni 2018 aangenomen.
De nieuwe bevoegdheid van de Huurcommissie houdt in dat zij klachten van huurders over de door verhuurders geleverde producten en verrichte diensten gegrond of ongegrond mag verklaren. Een sanctie opleggen mag niet en de verhuurder dwingen tot onderhoud of het betalen van een schadevergoeding mag ook niet. Voor deze zaken moet de huurder volgens de minister naar de kantonrechter. Hetzelfde geldt als de verhuurder zich niets van een uitspraak van de Huurcommissie aantrekt.
De Huurcommissie is wel bevoegd zich uit te laten over de huurprijs. Zij kan dus op verzoek van de huurder de huurprijs tijdelijk verlagen als er een gebrek is aan de woning en de verhuurder weigert dat gebrek te verhelpen. Er kan geen huurprijsverlaging plaatsvinden bij verstoring van het woongenot. Daarvoor moet de huurder zich tot de rechter wenden.
Bron: www.aedes.nl
Meeste huurders in energiezuinige woning tevreden
De meeste huurders die een energieprestatievergoeding (EPV) betalen in plaats van een energierekening, blijken na de jaarafrekening niets bij te hoeven betalen. Dat blijkt uit een recente evaluatie van het ministerie van BZK naar de mate van tevredenheid van huurders met de EPV.
Sinds september 2016 mogen verhuurders van zeer energiezuinige woningen een EPV van hun huurders vragen. Deze regeling is bedacht om verhuurders te stimuleren te investeren in energiezuinige renovaties en nieuwbouw. Verhuurders zouden de investeringen via de EPV kunnen terugverdienen. Tegelijkertijd zou de EPV huurders beschermen tegen te hoge kosten.
Bron: www.woonbond.nl