Mag een corporatie weigeren een huurovereenkomst te sluiten?

Geplaatst op: 04-11-2015.

Regelmatig wordt aan onze Infodesk Woningcorporaties de vraag gesteld: mogen wij een bepaalde woningzoekende weigeren? Dit speelt vooral indien de woningzoekende in het verleden overlast of ander slecht gedrag heeft vertoond. Op deze vraag is niet altijd een eenduidig antwoord te geven.

Zo stonden wij onlangs een corporatie bij in een zaak waarin een woningzoekende in 2011 vanwege drugshandel was ontruimd en vervolgens in 2015 weer op een woning reageerde. De corporatie weigerde om met deze woningzoekende een huurovereenkomst aan te gaan vanwege de eerdere drugshandel en ontruiming. De kandidaat was het daar niet mee eens en startte een kort geding met als doel de woning alsnog toegewezen te krijgen.

Toen de corporatie bij ons kwam hebben wij ons oude dossier (uit 2011) uit het archief gehaald. Daarin bleek een eindafrekening van de deurwaarder voor achterstallige huur, de proceskosten en de ontruimingskosten van ruim € 3.500 te zitten, welk bedrag niet door de woningzoekende was betaald. Bij de corporatie was deze nota niet meer bekend. Namens de verhuurder voerden wij op de zitting aan dat de corporatie de woning kon weigeren, niet alleen vanwege de eerdere ontruiming c.q. drugshandel maar ook omdat de corporatie nog een vordering van ruim € 3.500 op hem had. De kortgedingrechter te Nijmegen was het hier mee eens. De corporatie hoefde de kandidaat geen woning toe te wijzen.

Dit betekent niet dat de verhuurder nu kan stilzitten. Rechtsvorderingen tot betaling van vorderingen (zoals huur) verjaren door verloop van vijf jaren na de dag nadat de vordering opeisbaar is geworden. Indien de verhuurder ook in de toekomst vrij wil zijn om een voormalige huurder (met een schuld) te weigeren, moet de corporatie de verjaring ‘stuiten’. Stuiting kan plaatsvinden door de voormalige huurder een aanmaning te sturen met de mededeling dat de lopende verjaring wordt gestuit. Om bewijsproblemen te voorkomen is het verstandig deze brief zowel aangetekend als per gewone post te versturen.

Verder is het raadzaam dat de corporatie openstaande nota’s van (ontruimde) huurders digitaal bewaart. Zolang deze oude schuld niet betaald is, kan een woningzoekende immers vrij eenvoudig geweigerd worden.