HUURRECHT: Hoe lang mag een ontruimingsvonnis nog worden gebruikt?

Geplaatst op: 12-02-2014.

Over dit onderwerp heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch op 5 februari 2013 uitspraak gedaan. In deze zaak had de verhuurder een ontruimingsvonnis verkregen tegen een huurder die veel overlast veroorzaakte.

ontruimingsvonnis

Vervolgens werd met de huurder een tweede-kanscontract afgesloten, inhoudende dat hij onder strenge voorwaarden nog gebruik mocht blijven maken van de woning. Na twaalf maanden zou worden beoordeeld of de huurder in aanmerking kon komen voor een nieuwe huurovereenkomst. In het tweede-kanscontract stond ook dat de overeenkomst direct zou vervallen als de bewoner op welke wijze dan ook in gebreke zou blijven in de nakoming van zijn verplichtingen. Er zou dan zonder nadere waarschuwing of aankondiging een nieuwe datum voor de gerechtelijke ontruiming worden vastgesteld.

Na ongeveer negen maanden bleek de huurder zich niet aan de gestelde voorwaarden te houden (er was een huurachterstand ontstaan) en heeft de verhuurder aangekondigd alsnog tot ontruiming te zullen overgaan. De huurder heeft in kort geding een verbod hiervan gevorderd. Hij was van mening dat er een nieuwe huurovereenkomst was ontstaan en dat gebruikmaking van het vonnis misbruik van recht zou opleveren

Het hof ’s-Hertogenbosch heeft deze vordering van huurder afgewezen. Het hof oordeelde dat er geen huurovereenkomst tot stand was gekomen. Volgens het gerechtshof was ontruiming toegestaan, omdat de verhuurder zich duidelijk het recht had voorbehouden om gedurende enige periode het vonnis alsnog ten uitvoer te leggen en duidelijk tussen partijen was vastgelegd dat geen nieuwe huurovereenkomst werd gesloten. Wel heeft het hof aangegeven dat dit niet onbeperkt in tijd kan. Een termijn van één jaar vindt het hof redelijk.

Het hof ’s-Hertogenbosch heeft hiermee voor de praktijk een belangrijk arrest gewezen, vooral omdat het hof oordeelt dat de verhuurder zich niet schuldig maakt aan misbruik van recht ook als de wil om alsnog te ontruimen berust op een andere reden dan de reden waarom de huurovereenkomst is ontbonden. Kortom: een ontruimingsvonnis dat op grond van overlast is verkregen, mag later ook worden gebruikt als er gedurende de tweede-kansperiode een huurachterstand ontstaat. Dit is opmerkelijk omdat rechters in het verleden beduidend anders hebben geoordeeld.

Bron: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHSHE:2013:BZ0899